Allergihunde – om årsager, forebyggelse og behandling

Rigtig mange hunde lider af allergi, der plager dem med symptomer som hudirritation, kløe, svamp, fordøjelsesproblemer og uro. For nogle hunde starter det meget tidligt, mens andre først udvikler allergierne senere i livet. Fælles for dem alle er, at symptomerne kan forringe livskvaliteten væsentligt.

Hvad er allergi?

Allergi kommer af en overreaktion i immunsystemet. Det vil sige, at en ubalance i immunsystemet får kroppen til at aktivere en overdreven immunrespons mod ufarlige stoffer såsom pollen, husstøvmider, bestemte fodermidler mv. Immunresponsen skaber symptomer som kløe, rødmen, irritation både i huden og indvendigt i fordøjelseskanalen, så symptomerne skabes af immunsystemet, der simpelthen fejlagtigt er blevet ”programmeret” til at genkende bestemte ufarlige ting som trusler mod kroppen. Derfor reagerer det for fulde gardiner, ligesom det gerne skal gøre, når kroppen udsættes for en reel trussel. Fx sørger immunsystemet for at give diarré eller opkast, hvis vi har indtaget noget giftigt. Det er en effektiv måde at uskadeliggøre truslen, så kroppen ikke tager skade. Men det er meget uheldigt og skadeligt, når kroppen begynder at have disse reaktioner på ufarlige påvirkninger, som det er tilfældet, når hunden udvikler allergi.

Allergiproblemerne opstår altså, når kroppen fejlagtigt identificerer ufarlige påvirkninger som skadelige trusler. Ofte starter det med nogle få ting, der ved en fejl kommer på immunsystemets ”trussels-liste”, men når først allergien er opstået, bliver listen af ufarlige påvirkninger på trussels-listen ofte bare længere og længere, så det efterhånden bliver rigtig svært at undgå dem alle. Det er der, dyrlægen som regel taler om krydsallergier og måske også giver hunden diagnosen multiallergiker.

Hvorfor får hunde allergi?

Fordøjelsen er afgørende

Allergiproblemerne er tæt forbundet med fordøjelsen, hvor ca. 2/3 dele af immunforsvaret arbejder, og det er her, at fordøjelsesproblemer kan forårsage, at stykker af aminosyrekæder (mikroskopiske proteinstoffer), der skulle have været fordøjet yderligere før optagelse, kommer ud i blodbanen og dermed fejlagtigt kommer på immunsystemets ”trussels-liste”, så kroppen næste gang den møder samme stykke aminosyrekæde - hvad end det er i pollen, fodermidler eller andet – straks igangsætter immunresponsen og dermed starter allergisymptomerne.


Det vil altså sige, at en velfungerende fordøjelse er helt afgørende, både når det gælder forebyggelse og behandling af allergi. Selvom hunden ikke har haft decideret dårlig mave eller opkast tilfælde, kan der godt være udfordringer i fordøjelsesprocesserne, der ikke er umiddelbart synlige og derfor ikke bliver afhjulpet. På sigt kan disse problemer så føre til udvikling af allergi.

Belastet immunsystem

Hvis immunsystemet er belastet, så kan det medvirke til at skabe de ubalancer i immunsystemet, som forårsager allergien. Simpelthen fordi, at alle disse forskellige belastende faktorer vil tære på kroppens ressourcer og dermed skabe risiko for, at ressourcerne ikke rækker til alle de ”procesfejl” og trusler, som immunsystemet skal tage sig af hver eneste dag for at holde kroppen sund og rask. Når belastningerne er for store eller for mange, vil ressourcerne til sidst ikke række, og der vil opstå ubalancer, som blandt andet kan medvirke til udvikling af allergi.
Belastninger for immunsystemet kan fx være:

  • Kontakt med giftstoffer fx i for gammelt foder, loppekur eller miljø

  • Overvaccination

  • Gentagne infektioner / behandlinger med antibiotika og/eller kortison-præparater

  • Foder med stort indhold af fordøjelsesbelastende ingredienser

  • Mangel på essentielle næringsstoffer (byggesten)

  • Stress

 

Mangel på byggesten

Alle kroppens celler skal løbende fornyes, skader skal heles, og procesfejl skal rettes, og der skal ryddes op i alle dele af kroppen. Det er en proces, der er og skal være i gang hele tiden, men en afgørende forudsætning, for at kroppen kan løse alle disse vigtige opgaver, er, at den har alle nødvendige byggesten til rådighed. For det hele er lidt ligesom byggeprojekter og for at bygge godt og solidt, skal man som bekendt have tilstrækkelige mængder af byggematerialer af god kvalitet til rådighed.

Det gælder også for kroppen og for immunsystemet, som er det centrale emne, når vi taler om allergi. Både immunceller og signalstoffer som fx histamin er bygget delvist af byggesten, der er tilført kroppen gennem kosten. Så hvis der ikke tilføres nok gode byggesten af alle de forskellige slags, som kroppen skal bruge for at kunne tage sig af ovennævnte opgaver, så opstår der fejl, mangler og ubalancer, der blandt andet kan føre til allergi.

Stress

Stress har afgørende betydning for både krop og sind, og det påvirker i høj grad både fordøjelsen, immunsystemet, hormonbalancen – ja, alle vigtige processer i kroppen. Derfor kan stress bidrage til udvikling og forværring allergi, og for mange hunde er et højt stressniveau en helt afgørende faktor for allergien. I de tilfælde vil man aldrig komme allergien helt til livs uden også at fjerne årsagen til det forhøjede stressniveau. Det er simpelthen nødvendigt for hunden at kunne slappe af og slippe stressen helt, for at de ubalancer i immunsystemet, der forårsager allergien, kan blive rettet, så immunsystemet igen kan fungere optimalt uden at overreagere på ufarlige påvirkninger.

Hvordan kan man hjælpe hunde af med allergi?

Når hunden har udviklet allergi, skyldes det ofte en kombination af flere af de ovennævnte faktorer. Så for at hjælpe hunden af med allergisymptomerne, kan man sætte ind med hjælp på de nævnte områder, så allergiens årsager fjernes, og immunsystemet kan hjælpes tilbage i balance. En kombination af adfærds- og ernæringsterapi er en effektiv behandling af allergi, fordi man gennem ernæringsterapien sikrer optimal ernæring, der tager højde for hundens tilstand, mens adfærdsterapien sænker stressniveauet, så hunden kan få fuldt udbytte af ernæringsterapien, og kroppen har ro til at rette ubalancerne. Mange hunde har også gavn af homøopatisk behandling mod allergien.

Det at forebygge såvel som at behandle allergi hos hunde handler altså i bund og grund især om 3 ting:

  • At hjælpe hunden til at leve et stressfrit liv

  • At sikre optimal ernæring

  • At beskytte mod unødig belastning af immunsystemet

Når man behandler hunden, som allerede har udviklet allergi, prøver man i starten så vidt muligt at undgå at udsætte hunden for det, den er allergisk over for, mens man arbejder med at bringe immunsystemet i balance. Men det er helt naturligt, at der i starten af ernæringsterapien kan ske en midlertidig opblusning i allergisymptomerne, før bedringen kommer. Efterhånden som kroppen bliver stærkere og sundere, vil immunsystemet bliver mindre tilbøjeligt til at overreagere, og man vil i nogle tilfælde med tiden kunne stoppe overreaktionerne helt, så hunden kan leve et helt normalt liv uden allergi, så længe man fortsat sikrer, at de tre ovennævnte faktorer er i orden.

Klik på billederne herunder for at kontakte mig eller læse mere om behandling af allergi hos hunde.

 

Kontakt mig for at hjælpe din hund af med allergien

Hugos historie - om allergi og separationsangst

Allergifoder eller ernæringsterapi

Adfærds- og ernæringsterapi mod allergi hos hunde

Anne Tine Rasmussen