Dyrefryd

View Original

Ernæringsterapi til den forfangne hest

Før i tiden hed det, at den forfangne hest skulle fratages alt foder og kun have halm, til den blev rask igen. Og jeg har ladet mig fortælle af gamle hestefolk, at man også skulle gå med den forfangne hest og holde den i gang.

Uha, det er ikke mærkeligt, at forfangenhed for mange blev lig med en dødsdom.

Vi gør jo som hesteejere det bedste, vi kan, med den viden vi har. Heldigvis er der mere viden om forfangenhed til rådighed nu, og langt de fleste af os er således blevet lidt klogere på tilstanden og på behandlingen af den forfangne hest, så forfangenhed er ikke nødvendigvis en dødsdom. Mange heste kan blive raske og få et godt liv efter at have været forfangne. Men det kræver i de fleste tilfælde både viden og en dedikeret indsats fra hesteejerens side.

Herunder vil jeg dele noget af min viden om, hvordan du ved hjælp af ernæringsterapi kan hjælpe din forfangne hest til at slippe godt igennem og få et godt liv på den anden side af forfangenheden.

Hvorfor blev hesten forfangen?

Ofte når en hest bliver forfangen, mens den går på græs, siger man, at græsset er årsagen. Men hvis det var hele sandheden, ville samtlige heste på den græsmark jo være forfangne. Grunden, til at det sjældent forholder sig sådan, er naturligvis, at det er ubalancer/svagheder/mangler i den enkelte hest, der gør den så sårbar over for udsvingene i græsset, at den kan udvikle forfangenhed. Mens andre heste på samme græsmark klarer det fint, fordi de ikke har de samme udfordringer i kroppen, og derfor er bedre rustet til at klare græssets påvirkninger på kroppen uden at blive syge af det.

Så selvom det naturligvis altid er væsentligt at holde græsmarken sund og så den til med planter, der har en god og sund næringsværdi for hestene, så er det altså mindst lige så vigtigt at rette fokus mod hestens indre tilstand og evt. udfordringer, både når man ønsker at forebygge mod forfangenhed, men ligeledes når man ønsker at hjælpe den forfangne hest til bedring.

God reparation og genopbygning kræver de rette byggesten

Forfangenhed påvirker i en eller anden grad alle dele af kroppen, og det er således et stort oprydnings-, reparations- og genopbygningsprojekt, som kroppen skal klare, for at hesten kan blive rask. Der skal renses ud og ryddes op, så belastende affalds- og giftstoffer udskilles, den sunde tarmflora skal genetableres, hovens beskadigede væv skal repareres og genopbygges, og de dele af kroppen, der er blevet (over)belastet af at kompensere pga. smerter, skal restititueres og repareres.

For at kunne lykkes med alt dette har kroppen brug for et bredt udvalg af gode byggematerialer og hjælp til at bruge dem rigtigt. Det betyder i praksis, at hesten nu endnu mere end før forfangenheden har brug for tilstrækkelig tildeling af især vitaminer, mineraler, essentielle aminosyrer og fedtsyrer. Alle disse byggesten er helt afgørende for optimal funktion af alle processer, og både fedt- og aminosyrer er uundværlige bestanddele i hver eneste af kroppens celler. Så for enhver hest er tildelingen af disse byggesten vigtig for sundhed og helbred, men for den forfangne hest er behovet kun endnu større, fordi det er et stort oprydnings-, reparations- og byggeprojekt, kroppen skal gennemføre for at blive rask. Og store projekter kræver mange og gode byggematerialer for at lykkes.

Derfor er det en dårlig idé at bruge den gammeldags sultekur. Sultekuren er formodentlig udsprunget af, at man ville undgå udsving i hestens blodsukker- og insulinniveau, og lige præcis dét giver da også mening. Vi skal så vidt muligt undgå fodermidler, der skaber store udsving i blodsukker og insulin for at hjælpe den forfangne hest, men hvilke næringsstoffer er det nu, der især giver disse udsving? Det er jo stivelse og sukker. Så der er intet til hinder for at give hesten de tiltrængte byggesten i form af mineraler, essentielle aminosyrer og fedtsyrer, når blot vi vælger fodermidlerne med omhu og går uden om dem, der har et stort indhold af sukker og stivelse.

Husk på, at det meste hestehø i Danmark slås efter skridning og dermed har et lavt indhold af mineraler, protein og fedt, men tilsvarende højt indhold af stivelse og fibre. Selvfølgelig har den forfangne hest brug for nogle fordøjelige fibre for at genoprette tarmfloraen, men den har lige så meget brug for alle de førnævnte byggesten, så ”kuren”, der hedder ”kun hø til den forfangne hest”, vil i de fleste tilfælde ikke forsyne hestens krop med alt, hvad den har brug for til at blive rask og reparere skaderne, som forfangenheden har forårsaget. Og ”kun frøgræshalm”, som jeg også har hørt om, vil i endnu mindre grad kunne forsyne hesten til heling og bedring.

Hvis du kan skaffe noget hø, der er slået før skridning og har et godt indhold af protein og fedt, er det naturligvis godt, men det vil stadig være vigtigt også at give et dækkende mineraltilskud, for den danske muld er desværre ikke mineralholdig nok til at forsyne vores heste tilstrækkeligt med alle mineraler.

Tilskud til den forfangne hest

Nu sidder du måske og tænker ”men hvad kan jeg så give min forfangne hest for at sikre, den er dækket ind med alle de byggesten?” Der findes selvfølgelig flere muligheder, men her får du lige et lille udsnit af fodermidler mv., der kunne være oplagte kilder til værdifulde byggesten til den forfangne hest. Husk selvfølgelig at tage hensyn til hestens aktuelle huld, når du vælger mængderne af de forskellige fodermidler.

Hestens primære foder bør naturligvis være hø, og det skal tildeles på en måde og i en mængde, der gør, at hesten får mest mulig tyggetid, og aldrig har længere tidsrum uden adgang til stråfoder. Høet bør som nævnt ovenfor udvælges med fokus på indholdet af protein samt mindst muligt indhold af sukker og stivelse.

Ølgær

– nærmere bestemt ren Saccharomyces Cerevisiae indeholder pæne niveauer af alle essentielle aminosyrer, og samtidig indeholder det alle de b-vitaminer, hesten har behov for at få tilført gennem foderet. Mineralerne Selen, Zink og krom findes også i ølgær – det hele i en naturlig form (også kaldet food state), som kroppen kan genkende og dermed også udnytte optimalt, uden at skulle bruge unødig energi for at omsætte næringsstofferne i kroppen.

Aminosyrerne er nødvendige byggesten i hver eneste af kroppens celler og processer, B-vitaminerne spiller en betydelig rolle bl.a. i stofskiftet, og mineralerne er afgørende for bl.a. stofskifte og immunsystem. Så ølgærens indhold kan i høj grad bidrage med værdifulde byggesten i let optagelig form, og den er således uvurderlig såvel i forebyggelse som i understøttelse af behandlingen af den forfangne hest.

Esparsette

Esparsette har et højt indhold af essentielle aminosyrer og indeholder ydermere tanniner, der fremmer udnyttelsen af netop protein. Det bidrager desuden til et sundt tarmmiljø og kan mindske ormebelastning. Hvis du køber snittet Esparsette, så husk selvfølgelig at købe et produkt, der ikke er tilsat melasse.

Hørfrø

Hørfrø er en god kilde til sunde fedtsyrer, og især det store indhold af omega 3 fedtsyrer er attraktivt for den forfangne hest, der dybest set lider af en smertefuld inflammation. Forskning viser nemlig, at omega 3 fedtsyrer bidrager til at dæmpe inflammation. Hvis frøene gives hele uden at være kværnet, kan hesten pga. frøets hårde skal ikke få adgang til de gode næringsstoffer indeni, så derfor er det en god idé enten at give dem kværnet eller som hørfrøolie eller en kombination. Du bør kun give små mængder kværnede hørfrø, da frøene indeholder blåsyre og cadmium, der begge er skadelige i større mængder. Så brug enten hørfrøolien eller kombiner en lille mængde kværnede hørfrø med hørfrøolie. Blåsyre og cadmium er nemlig ikke en risiko i olien.

Husk at kværne hørfrøene umiddelbart før fodring, hvis du ønsker at give din hest hele frøet. Fedtsyrerne er nemlig ikke så holdbare, så for at få fuld gavn af dem, skal frøene indtages lige efter, de er kværnet.

Et fuldt dækkende vitamin- og meraltilskud god kvalitet

Hesten har brug for at have alle vitaminer og mineraler til rådighed i tilstrækkelig mængde, for at immunsystem, stofskifte og alle de andre vigtige processer i kroppen kan fungere optimalt og sørge for, at hesten kan komme sig over forfangenheden og blive rask og smertefri.

Urter og urtebaserede tilskud

Der findes mange urter, der kan hjælpe kroppen med at understøtte de processer, der kommer på overarbejde, for at hesten kan lykkes med at blive rask efter forfangenhed. Der er sjældent én urt eller ét næringsstof, der kan gøre den store forskel alene, men ofte kan en kombination af forskellige urter og næringsstoffer understøtte behandlingen effektivt. Fx findes der flere produkter, der kombinerer forskellige urter og næringsstoffer med henblik på hhv. at understøtte kroppens oprydning og udrensning, modvirke høje blodsukker- og insulinniveauer, fremme tarmmiljøet og meget mere.

Disse produkter kan være relevante at inddrage i ernæringsterapien til den forfangne hest, ligesom du også selv kan finde meget gavnligt i naturen, hvis du sætter dig ind i, hvilke planter der har hvilke egenskaber og næringsstoffer. Fx indeholder bark og visse typer groft ukrudt essentielle sukkerarter, der er uundværlige byggesten i kroppens bindevæv, og dermed også kan bidrage til reparationen af de beskadigede lameller i hovene.

Evt. probiotika

For at styrke genetablering af den sunde tarmflora, der er en afgørende del af immunsystemet, kan det være hensigtsmæssigt i en periode at give hesten probiotika, indtil hestens fordøjelse igen fungerer godt nok til, at god prebiotika er nok til vedligeholdelsen af den sunde tarmflora.

 ”Én gang forfangen, altid forfangen”… eller?

Man hører ofte ”én gang forfangen, altid forfangen”, og der henvises til, at en hest, der tidligere har været forfangen, aldrig vil kunne tåle at komme på græs igen. Men hvorvidt det er sandt, afhænger helt af den enkelte hestekrop, og af hvorvidt hestens ejer tager hånd om de problemer, der gjorde hesten sårbar over for græssets påvirkning i kroppen. For det er klart, at hvis der ikke gøres noget aktivt for at rette op på de bagvedliggende problemstillinger, der øger risikoen for forfangenhed, så vil de fortsat ligge ”og true”, og så er der en stor risiko for, at hesten vil blive forfangen igen, næste gang den møder en mulig udløsende risikopåvirkning som fx pludseligt foderskift, græs/hø/foder med uhensigtsmæssigt næringsindhold, indtag af giftstoffer osv.

Så uanset om din hest tidligere har været forfangen eller ej, er der al mulig grund til at være på forkant med de mulige risici og ikke tage chancer. Hvis hesten har symptomer på at være i øget risiko for udvikling af akut forfangenhed og måske endda har været forfangen, er der selvfølgelig al mulig grund til at være meget forsigtig mht. mulige risikopåvirkninger (herunder selvfølgelig også græsning), indtil det er lykkedes at løse de bagvedliggende problemstillinger, der bragte hesten i øget risiko.

Hvis det lykkes at hjælpe hesten ud af de ubalancer, der bragte den i risiko, så dens krop kommer til at fungere optimalt uden problemer i hverken fordøjelse, stofskifte, immun- og hormonsystem, og hvis hovens lameller er helet og blevet stærke, så hoven heller ikke indikerer stofskifteproblemer, så behøver der ikke længere være en øget risiko for forfangenhed, uanset om hesten tidligere har været det eller ej.

Det er ikke hestens historie, der bestemmer den aktuelle risiko, men derimod dens aktuelle tilstand og omfanget af den risikopåvirkning, den udsættes for.

Alle heste kan blive forfangne, hvis den skadelige påvirkning er stor nok, eller der opstår et sammenfald af omstændigheder, så vær altid på forkant og tag ethvert lille advarselstegn alvorligt. Og selvfølgelig er der nogen heste, der af den ene eller anden grund ikke kan komme helt ud af de problemstillinger, der bringer dem i risiko. Men vi skylder dem at gøre alt, hvad vi kan for det. Ernæringsterapi er en af de mulige veje til at hjælpe dem.

Anden alternativ terapi til den forfangne hest

Jeg er ikke homøopat, så hvis min hest blev forfangen, ville jeg absolut hurtigt konsultere én, for min oplevelse er, at homøopati ofte kan gøre en stor og sommetider endda hurtig forskel, når hesten rammes af sygdom.

Ydermere vil hestens inaktivitet som følge af smerter/boksro helt naturligt nedsætte kroppens cirkulation uhensigtsmæssigt. Det dur ikke at sætte hesten i arbejde eller lave øvelser for at råde bod på dette, for så længe der er en aktiv inflammation, skal bøjesenens træk i hovbenet mindskes mest muligt.

Derfor er Kranio sakral terapi eller anden helt blid bindevævsbehandling oplagt som supplerende og lindrende behandling af den forfangne hest, ikke mindst i genoptræningen, idet det både øger kroppens cirkulation og løsner de spændinger og blokeringer, der helt uundgåeligt vil opstå i forbindelse med en smertefuld forfangenhed.