Det gode indkald - den sikre vej er hundesprog

Indkald er for os hundeejere betegnelsen for, at hunden kommer, når vi kalder. Det er en meget væsentlig del af et velfungerende samarbejde mellem hund og menneske, og det er noget, de fleste hundeejere ønsker at have helt styr på med deres hund.

Udfordringer ved indkald

Men for rigtig mange er det faktisk sværere end som så. Nogen oplever, at hunden slet ikke har lyst til at komme, når ejeren kalder på den, mens andre oplever, at hunden kun kommer, hvis der ikke lige er noget andet, der distraherer eller er mere spændende.

Sidst men ikke mindst er der dem, som har flere hunde og oplever, at når de kalder på en hund, så kommer alle hundene, eller det er kun andre hunde, end den, der var kaldt på, som kommer. Det er upraktisk, og det skaber også uro i flokken, men det kan heldigvis sagtens ændres, og du kan se mere om det i videoen herover.

Alle hunde kan lære at komme på indkald

De fleste hundeejere ønsker sig, at deres hund vil komme, hver gang de kalder på den uanset evt. distraktioner, men der er flere faktorer, der spiller ind ift. hvorvidt det lykkes eller ej. Motivation, tillid og ikke mindst rollefordeling og status er alle afgørende for, hvor godt og hvor nemt det lykkes at få et sikkert indkald, der virker hver gang.

Selvfølgelig spiller personligheden også en rolle, forstået på den måde, at nogle personlighedstyper vil være mere tilbøjelige til hele tiden at holde sig tæt til og holde øje med ejeren end andre. De hunde kan være lidt lettere at opnå det sikre indkald med end andre.

Men det kan lykkes med alle hunde, uanset race, køn, alder og personlighed, hvis man som hundeejer arbejder konstruktivt med alle ovennævnte faktorer. Følg de 6 råd, som du finder længere nede på denne side - så er du godt på vej.

Motivation

Det er naturligvis vigtigt at give hunden en god grund til at komme, når du kalder på den, så sørg for, at der altid venter den noget positivt i form af ros/belønning/leg, hver gang den kommer straks, når du har inviteret den. Det gælder for såvel hunde som mennesker, at vi vil gentage den adfærd, som vi opnår noget ved, mens vi vil opgive den adfærd, vi intet opnår ved. Det er et helt naturligt instinkt, der ligger dybt i os, og derfor kommer vi længst ved at anerkende det instinkt og motivere hunden positivt til at gøre det, vi ønsker af den som fx at komme, når vi kalder.

Tillid

Din hunds tillid til dig har stor betydning for, hvorvidt din hund ønsker og er tryg ved at komme hen til dig, når du inviterer den til det. Tillid kan du gøre dig fortjent til ved at være tilregnelig og rolig i alle situationer, kommunikere med hunden på en måde, som den forstår og naturligvis sørge for aldrig at svigte hunden eller gøre den noget ondt. Undlad at tryne eller presse dig til kontrol, skælde ud eller på anden vis ydmyge eller afstraffe hunden. Det ødelægger tilliden og skaber stress og problemer, og det bidrager således bestemt heller ikke til et godt indkald.

Bestræb dig i stedet på at være et godt eksempel for din hund, beløn den for samarbejde, giv den plads og lær at kommunikere med den ved hjælp af hundesprog. Så vil du vinde dens tillid, uanset hvilken hund det er, og hvilke erfaringer den har med i sin bagage. Og når tilliden er der, er du et stort skridt tættere på det velfungerede indkald, du ønsker.

Rollefordeling/status i flokken

Den ofte oversete men meget afgørende faktor rollefordeling/status er den mest almindelige årsag til, at mange hunde aldrig lærer at komme hver gang på indkald. For hunden er rollefordelingen i flokken nemlig det fundament, som alt andet i relationen og interaktionen mellem hund og menneske bygger på, herunder naturligvis også indkaldet.

Vi kan kun arbejde med rollefordeling og status, hvis vi forstår at bruge hundens eget sprog, og det er desværre meget få hundeejere, der ved det, og som gør sig den umage at lære det.

Vil du lære om hundesprog og få helt styr på indkaldet?

Hvis du har lyst til at lære det, så kontakt mig for hjælp enten via tlf. rådgivning eller en hjemmekonsultation. Så hjælper jeg dig med at lære hundens sprog, så du kan skabe den optimale rollefordeling i jeres flok, et tillidsfuldt samarbejde og dermed også opnå det velfungerende og stabile indkald, du ønsker.

 

Du får udover videoen ovenfor også 6 gode råd længere nede på siden, der alle er baseret på hundens sprog og instinkter, og som i sig selv kan gøre en stor forskel, hvis du altså vel at mærke følger dem konsekvent.

Grundlæggende huskeregler der bidrager til at opnå et bedre samarbejde og et godt indkald:

  • Øv indkald først i hjemmet og dernæst haven. Når det fungerer der, kan du øve det på tur også

  • Udfør hvert indkald som en positiv invitation til noget godt – det bør aldrig udføres som en ordre eller kommando, men derimod hellere som en kærlig invitation

  • Ros og beløn altid hunden, når den kommer med det samme, du kalder (og ligeledes i alle andre situationer, hvor hunden efterkommer dine anmodninger)

  • Hvis hunden ikke kommer, når du kalder på den, så ignorer den og gå væk fra den. Hvis den kommer forsinket – altså først når du har opgivet invitationen, så ignorer den stadig. Prøv igen senere og beløn den rigeligt, når den kommer, straks du inviterer

  • Når hunden kommer hen til dig uden at være inviteret, så ignorer den blot og giv den ingen opmærksomhed. Vent til den ikke opsøger dig eller din opmærksomhed, og kald så på den for at give den opmærksomhed, belønning, ros, leg, eller hvad end positivt du har lyst til, når den kommer hen til dig på din invitation

  • Gå aldrig hen til hunden. Når som helst du vil hunden noget, hvad end det er at snakke med den, nusse, lege, give sele på, børste den, klippe klør eller andet, så inviter altid hunden hen til dig og beløn den for at komme, før du fortsætter med det, du gerne ville med den

 
Anne Tine Rasmussen