Gåturen - hvad betyder den for hunden, og hvorfor er den ofte så svær?

De fleste mennesker forbinder det at have hund med daglige gåture, og det er en ret udbredt opfattelse, at gåturen er enhver hunds ret og dermed også enhver hundeejers pligt. De fleste er enige om, at turene er en afgørende faktor for hundens trivsel og livskvalitet, og inden man selv får hund, forestiller man sig typisk at skulle gå dejlige lange gåture med en glad og lydig hund, som selvfølgelig elsker at gå tur, følger samarbejdsvilligt med sit menneske både med og uden snor og hilser pænt på alle, den møder på sin vej.

Så mange nye hundeejere får et mindre chok, når de opdager, at det er væsentlig lettere sagt end gjort at gøre det billede til virkelighed. Hvis du også oplever det svært at få de gode, rolige gåture med din(e) hund(e), som du ønsker, så kan du blive klogere på hvorfor ved at læse videre eller se videoen herover.

Drømmescenariet er overraskende svært at realisere

Den første overraskelse får mange, når deres lille hundehvalp faktisk slet ikke at ville med ud at gå, men tydeligt foretrækker at blive på hjemmebane. Og adfærdsproblemer relateret til gåturene er ekstremt udbredte. De findes i mange forskellige afskygninger og spænder lige fra hunde, der trækker deres mennesker af sted i snoren, hunde der stikker af, hunde der gør af alt og alle, hunde der laver aggressive udfald mod andre, hunde der er så stressede, at de ikke hører noget af, hvad deres ejer siger og er ligeglad med de motiverende godbidder, og hunde der helt nægter at gå eller trækker sig, så snart snoren findes frem.

Rigtig mange hundeejere oplever den ene eller anden slags udfordringer i forbindelse med gåturen. Det er ærlig talt mere reglen end undtagelsen. Det ses både i gadebilledet og i mit arbejde. Og den afslappede hund, der glad følger sin ejer af sted på gåturen i en løs snor og uden stress eller bekymring, er faktisk lidt af et særsyn. 

Gåturens betydning og indflydelse er ikke altid positiv

Så trods den udbredte opfattelse af gåturen som dagens højdepunkt, bliver den altså for rigtig mange hunde og hundeejere mere en svær udfordring, der skal overstås. Men det er alligevel de færreste, der dropper turen eller begrænser den væsentligt - nok bl.a. fordi at mange af hundens stress symptomer forveksles med og bortforklares som glæde, iver og overskudsenergi, der skal brændes af.

Når hunden fx starter et kæmpe show, så snart snoren findes frem, eller når den ihærdigt trækker af sted for at snuse til alt eller endda for at opsøge alle på sin vej, så fejltolker mange mennesker det som et tegn på, at hunden virkelig elsker gåturene på trods af den manglende lydhørhed, diverse udfordringer og hundeejerens meget trætte arme.

Og alle siger jo, at gåturen er så vigtig for hundens trivsel og adfærd, så de fleste dedikerede hundeejere insisterer på lange gåture, uanset om hunden vil eller ej, og de trasker troligt af sted og kæmper for at trænge igennem til deres hund derude, i troen på at de jo skal gøre det for hundens skyld, og at den vil lære at klare gåturene bedre, hvis de bare fortsætter og måske endda gør turene længere og går nye steder. Men for rigtig mange lykkes det faktisk aldrig at få de der afslappede gåture med en glad og afslappet hund, som de drømte om. Og hvordan kan det nu være?   

Hvorfor er gåturen så svær?

Årsagen er kort fortalt, at hundenes instinkter omkring gåturen negligeres, og at de færreste forstår, at det helt afgørende fundament for løsningen af problemerne på gåturen skal bygges derhjemme. Uden fundamentet på plads hjemmefra kan man knokle nok så meget med gå pænt osv. ude på turen uden nogensinde at komme helt i mål med de gode, rolige gåture. 

For os mennesker, i hvert fald her i lille Danmark, føles det jo ikke risikabelt at gå udenfor hjemmet. Vi forstår, hvordan man begår sig sikkert i vores verden, og de fleste af os frygter ikke, at vi ikke kommer levende hjem igen fra en gåtur. Vi går gerne tur bare af lyst og uden et mål med turen, vi ser ikke dem, vi møder derude som potentielle trusler, og de fleste forventer, deres hunde har det på samme måde. Men her adskiller hundens instinkter sig væsentligt fra vores, og en hund i en naturlig hundeflok ville aldrig gå en tur på udebane bare for sjov. For der er simpelthen alt for meget på spil set med deres øjne. I naturen ville hundene kun bevæge sig væk fra den trygge hjemmebane, når det var nødvendigt for at skaffe mad ved at jage eller for at patruljere og afmærke territorie. Og det ville kun være voksne, stærke hunde, der ville få de opgaver – ikke hvalpe, syge eller gamle hunde.

Og når de bevæger sig ud på udebane, byder deres naturlige instinkter dem at holde god afstand til andre flokke og være på vagt over for alt fremmed derude. Men i vores menneskelige verden lever vi jo så tæt, at det de fleste steder er helt umuligt at holde afstand til andre flokke, og mange hundeejere opsøger jo faktisk endda målrettet andre på turen, fordi man ønsker, at hunden skal hilse på andre artsfæller.

Masser af ting i vores verden og vores menneskelige adfærd giver ingen mening for hundene, og der er mulige farer rundt om ethvert hjørne i deres optik, og mange af dem reagerer derefter. Så rigtig meget omkring gåturene strider voldsomt imod hundens grundlæggende natur og instinkter. Derfor er der jo heller ikke noget at sige til, at der opstår så mange problemer og megen stress hos mange hunde omkring netop gåturen, og at det trods hundeejernes store umage ofte er rigtig svært at lykkes med at få rolige gåture med en afslappet og samarbejdsvillig hund. Selvom det jo egentlig i menneskeører kan lyde som et relativ ydmygt ønske.

Der er ikke nødvendigvis noget galt med hunden, fordi den ikke vil gå tur

Og det er altså heller ikke spor mærkeligt, at den lille hvalp forsøger at fortælle sine mennesker, at den gerne vil blive i sikkerhed på hjemmebane, som den naturligt er skabt til og lade nogle andre om opgaverne ude på udebane – eller at den ældre hund begynder at insistere på at forkorte turen og vende om i utide eller helt nægter at gå tur. Rigtig mange tolker det som et tegn på, at seniorhunden har store smerter eller har mistet livsgnisten, og det sker, at konklusionen deraf bliver, at hundens liv må være nået til vejs ende, nu hvor den ikke længere kan eller vil gå tur. Men det behøver slet ikke handle om, at den gamle hund har store smerter eller har opgivet livet. Langt fra. I rigtig mange tilfælde fortæller den gamle hund bare, at den ikke længere føler sig stærk nok til at begå sig på udebane, hvor uforudsigeligheden er stor, og der kan være store udfordringer, som skal klares. Den føler sig ikke længere rustet til at tage sig af det, så instinktet byder den at nyde sit otium på hjemmebanen i tryghed i stedet og lade andre om turene på udebane. Og er det egentlig ikke helt ok?

Er gåturen god og vigtig for alle hunde?

Er gåturene virkelig en primær faktor for alle hundes livskvalitet, eller hvad er egentlig det vigtigste i livet set med hundens øjne? For de hunde, der formår at slappe af og klare gåturen uden de store bekymringer, kan det være rigtig fin adspredelse og motion, men for de hunde, der har det svært på turene, vedligeholder det mere stress og mistrivsel, end det gavner. 

Når du ser de stressede hunde på tur, som trækker af sted med deres mennesker med tungen ud af halsen, et hektisk kropssprog, udspilede øjne og en anspændt ansigtsmimik, og du hører deres halsen eller nervøse gøen, når de får øje på dig eller noget andet potentielt farligt, tænker du så ”det er da lykken det der”? Det gør jeg ikke. Jeg ser en hund, der er voldsomt på overarbejde, og som har meget mere brug for at tage en slapper. Og det burde faktisk være muligt og fuldt ud accepteret at give den en slapper i stedet. For helt grundlæggende er lange gåture på udebane altså ikke et primært behov for en hund. Det er ikke den afgørende faktor for deres trivsel, og gåturene bør derfor heller ikke gennemføres for enhver pris eller ses som et primært parameter for livskvalitet.

Hvad er så allermest afgørende for hundens livskvalitet?

Hunde er flokdyr, som først og fremmest har brug for at leve i en god flok, hvor de bliver respekteret og har tillid til, at der er helt styr på alt omkring flokkens harmoni og overlevelse. For netop det er helt basalt det allervigtigste for enhver hund. De har brug for at være meget sammen med deres flok og at have nærvær og kvalitetstid i form af positive aktiviteter og samarbejde med flokken. Det kan være gåture, men det kan lige såvel være leg, agility, træning og hygge på hjemmebane. Oftest er der meget mere positiv kontakt og mindre stress i det end i gåturen.

Og selvfølgelig har de også brug for at bevæge sig – nogle mere end andre – men de har ikke brug for ekstra motion, når de er stressede, tværtimod. Og leg og træning på hjemmebane kan være alletiders sjov motion. Så hvis jeres daglige gåtur er stressende og alt andet end dagens højdepunkt, og du har mulighed for i stedet at have kvalitetstid med din hund hjemme, så aflys endelig gåturen med god samvittighed, mens du får lært, hvordan du kan bygge det nødvendige fundament for de gode gåture hjemmefra, så I senere kan lykkes med at få de afslappede gåture, du drømmer om. 

Har I ingen have?

Selvfølgelig er det ikke alle, der har plads nok hjemme til at kunne opfylde hundens behov der, mange har slet ingen eller kun meget lidt have, og selvom man godt kan lege og træne indendørs uden voldsomt meget plads, så kommer det jo også an på hundens størrelse, og den skal jo også ud for toiletærinder, så det er ikke alle, der helt kan sætte gåturene på pause, selvom de er for svære og ikke bidrager med noget godt. Men heldigvis kan man også sagtens arbejde med det nødvendige fundament derhjemme sideløbende med begrænsede gåture og dermed lykkes med at få meget mere ro på gåturene. Det kræver bare, man ved, hvordan man bygger det nødvendige fundament og arbejder konstruktivt med det både hjemme og ude.

Byg fundamentet rigtigt og få de gode, afslappede gåture

Nu sidder du nok og tænker, hvad er det der fundament, hun bliver ved med at nævne, og hvordan bygger jeg det? Det kan jeg godt forstå, du gerne vil vide. Kort fortalt så består fundamentet af hundens tillid til, at du er i stand til at varetage det fulde ansvar for flokkens overlevelse i enhver henseende. Livets eneste store spørgsmål for enhver hund er netop det: Hvem er ansvarlig for at sikre denne floks overlevelse? Det fylder enormt meget for enhver hund, og når den er usikker på svaret, vil det stresse den - ikke mindst ude på udebane.

Hundene spørger derfor til lige præcis det mange gange hver eneste dag, men ofte aner vi mennesker ikke, det faktisk er det, de spørger os om, og vi aner heller ikke, hvad vi faktisk svarer dem med vores adfærd og kropssprog på hundesprog. Derfor kommer de fleste hundeejere til mange gange hver eneste dag, uden de selv er bevidst om det, at svare deres hund, at de da regner med, hunden påtager sig det fulde ansvar. Og den ansvarsbyrde er lige præcis det, der gør, at bl.a. gåturene kan blive virkeligt stressende og uoverskuelige for hunden, og det gør også, at den ikke lytter til sit menneskes anvisninger og beslutninger derude. For den tror simpelthen, det er den, der har ansvaret og skal tage beslutningerne, og det har den så rigtig travlt med i stedet for at lytte og følge sit menneske.

Kommunikationen om flokkens ansvarsfordeling foregår på hundesprog på alle mulige tidspunkter og i mange forskellige situationer, så for at ændre hundens mindset omkring det, må vi lære at kommunikere bevidst og konstruktivt på hundesprog, både derhjemme og ude på gåturen. Så kan tillidsfundamentet blive rigtig stærkt, og gåturene kan blive meget bedre og mere afslappede til glæde og gavn for både hund og menneske, fordi hunden slipper ansvaret og villigt følger menneskets anvisninger og gode eksempel uden de mange bekymringer, der stresser. 

Vil du gerne lære det?

Så vil jeg gerne hjælpe, og du kan komme i gang allerede i dag ved at tilmelde dig mit online kursus Det bedste hundeliv, hvor jeg grundigt forklarer og viser sammen med mine hunde, hvordan du bruger hundesproget til at optimere kommunikationen og samarbejdet med din hund såvel derhjemme som ude på gåturen, så du kan bygge det stærke tillidsfundament, og I begge kan slappe af og nyde det sammen i stedet for at stresse og bekymre jer. 

Bare klik på tilmeld knappen – så kan du være i gang med at lære om 5 minutter, hvis du vil.

 
Anne Tine Rasmussen