Stop uønsket adfærd ved at fjerne årsagen
Din hund har ingen moral
Hunde gentager den adfærd, som de opnår noget ved. På det punkt ligner de jo i øvrigt alle os andre. Vi mennesker taler meget om moral og om, hvor vigtigt det er at lære om, hvad der er rigtigt og forkert. Og det er da også vigtigt at lære vores børn det. Men hunde er ikke børn, og hunde har ingen moral. Det skal de heller ikke have. De er dyr, der handler ud fra deres naturlige instinkter, og et af de instinkter er at udføre den adfærd, de opnår mest ved.
Det instinkt styrer jo også langt hen ad vejen os mennesker, selvom vi gerne taler meget om moral. Når alt kommer til alt, er der jo utallige eksempler på, at vi vælger at gøre noget, som, vi godt ved, er forkert, fordi fristelsen er stærkere end moralen.
Hunde er følsomme dyr med høj intelligens men uden moral, så det siger jo næsten sig selv, at deres instinkt for altid at vælge den adfærd, de opnår mest ved, er endnu mere styrende end vores. Og derfor kommer vi bare meget længere i opdragelsen af vores hunde ved at arbejde med instinktet i stedet for mod det. Du kan lære mere om hvordan og hvorfor ved at se videoen herunder og/eller læse resten af dette indlæg. Både i videoen og til sidst i dette indlæg får du konkrete anbefalinger til konstruktiv håndtering af almindelige typer uønsket adfærd. Videoen herunder er et lille uddrag af online kurset Det Bedste Hundeliv.
Hvad er uønsket adfærd?
Uønsket adfærd er i princippet al hundeadfærd, du som hundeejer helst er fri for. Eksempler på meget almindelig uønsket adfærd kan være:
Hunden ”låner” menneskets ting / tygger ting eller inventar i stykker
Hunden hopper op
Hunden er urolig og kræver fx ofte opmærksomhed, leg eller mad
Hunden gør for opmærksomhed
Hunden bider i haser/bukseben eller bider under leg
Hunden er aggressiv / knurrer / bider LÆS OM LØSNING AF PROBLEMER MED BID OG AGGRESSION HER
Hunden ødelægger, hyler, gør eller er urenlig, når den er alene hjemme - LÆR AT LØSE ALENE-HJEMME-PROBLEMER HER
Hunden er vagtsom og gør for meget - LÆR OM AT MINDSKE VAGTSOMHED OG GØEN HER
Du kan læse om årsag og løsning af de to sidste eksempler ved at følge links i teksten ovenfor. Det følgende handler om de øvrige eksempler og lignende.
Skæld-ud og gadgets flytter kun problemerne
I iveren efter at lære hunden, hvad der er rigtigt og forkert, har mange hundeejere meget travlt med at korrigere og skælde ud, når hunden udviser uønsket adfærd (”for den skal jo lære, det er forkert”). Men resultatet af det er, at hunden opnår opmærksomhed og derfor vil gentage adfærden. For den har ingen moral, og instinktet vinder.
Man kan således som hundeejer få temmelig travlt med at skælde ud eller korrigere, og det bidrager bestemt hverken til ro, harmoni eller samarbejde. Nu tænker du måske, at skæld-ud jo er negativt, så hunden ikke opnår noget ved det. Men for en hund er den kontakt, som sker på dens initiativ, status-anerkendende, og derfor opnår den faktisk noget ved det, også selvom kontakten er rigtig ubehagelig, når den består i skæld-ud eller endnu værre hårdhændet håndtering.
Selvfølgelig kan skæld-ud eller hårdhændet håndtering være så ubehageligt for hunden, at den fravælger adfærden fremadrettet af skræk for en gentagelse af menneskets reaktion. Men det fjerner på ingen måde årsagen til den uønskede adfærd – tværtimod ødelægger det tilliden mellem jer og bidrager dermed til utryghed og stress, hvilket blot forårsager andre adfærdsproblemer.
Det samme er tilfældet ved brugen af gadgets (såsom anti-gø halsbånd, vandsprøjte, ultralyds-sender mv.), som tilfører noget ubehageligt, når hunden udfører uønsket adfærd. Hvis påvirkningen er ubehagelig nok, kan det selvfølgelig virke effektivt på den specifikke situation og adfærd, men det skaber en stress, utryghed og mistillid, der ofte vil skabe andre og større problemer i relationen mellem hund og menneske.
Fjern årsagen – så stopper adfærden
Alle de førnævnte eksempler på uønsket adfærd er symptomer. Den grundlæggende årsag til alle symptomerne er, at hunden har misforstået sin rolle i flokken, fordi dens mennesker ikke er klar over, hvad deres adfærd betyder på hundesprog. Derfor kommer de til at give hunden en helt anden ”jobbeskrivelse”, end de egentlig ønsker. Uden at være bevidst om det, kommer de til at give hunden et job, den ikke magter – nemlig jobbet som flokleder. Det store ansvar, der følger med det job, skaber stress i hunden, og det skaber også et stort behov i hunden for konstant at få anerkendt sin status som leder fra flokkens øvrige medlemmer.
Enhver kontakt, der sker på hundens initiativ er status-anerkendende, og derfor vil mange stressede hunde, som tror, de har det ledende ansvar for deres flok, flittigt gentage enhver adfærd, der kan skaffe dem opmærksomhed. Det sætter dem på konstant arbejde, og det er med til at forværre stressen og skabe problemer.
Hvis du som hundeejer lærer, hvordan du med hundesprog kan kommunikere til din hund, at den ikke længere behøver påtage sig chefjobbet, så vil al den uønskede adfærd stoppe, og din hund vil blive rolig og samarbejdsvillig. At håndtere uønsket adfærd på en måde, så hunden ikke opnår noget ved det, er en del af den kommunikation, der skal til for at overbevise din hund om at lade dig overtage jobbet som flokleder, men der skal mere til for helt at overbevise den.
Ingen opmærksomhed for uønsket adfærd
Først og fremmest så læg tanken om at lære hunden, hvad der er rigtigt og forkert, på hylden. Erstat den i stedet med tanken om, at det er dit ansvar at sørge for, at hunden ikke opnår noget som helst ved sin uønskede adfærd, faktisk opnår den gerne det modsatte i stedet. Hvis du er konsekvent med det, så vil adfærden hurtigt mindskes effektivt og til sidst helt ophøre. Ved problemer som aggression, alene-hjemme-problemer og overdreven vagtsomhed er det nødvendigt at lære mere om hundesprog for at komme problemerne til livs, for det handler om andet og mere end opmærksomhed og status-anerkendelse, og der skal andre løsninger til. Men når det gælder alle de øvrige førnævnte eksempler og mange andre lignende, så kan den nedenfor beskrevne håndtering af den uønskede adfærd i mange tilfælde være nok til at stoppe den.
For at sikre, at hunden ikke oplever at opnå noget ved sin uønskede adfærd, er det afgørende, at du undgår øjenkontakt med den, og du taler ikke til den, og skælder den ikke ud eller irettesætter den. Du er rolig, ignorerer den og overser den fuldstændig, så den slet ikke opnår opmærksomhed. Det er forudsætningen for at lykkes med at stoppe uønsket adfærd effektivt og få en rolig og harmonisk hund. Faktisk er den gode, gamle ”Hvis du ikke har noget pænt at sige, så ti stille” meget nyttig her. For gem dine ord, til når du roser hunden og sørg for at tie stille og undlade at give hunden nogen form for opmærksomhed, når den udviser uønsket adfærd.
I nogle tilfælde vil det at ignorere adfærden konsekvent være nok til at stoppe den, men i andre situationer kan det ikke helt lade sig gøre bare at ignorere adfærden og tålmodigt vente på, at hunden accepterer, at den ikke længere kan opnå noget ved den uønskede adfærd. Det gælder fx hvis hunden har ”lånt” noget, der kan skade den, eller hvis dens adfærd kan skade andre. Se eksempler herunder på, hvordan du kan håndtere disse situationer konstruktivt og husk på, du altid skal tænke i at sikre, at hunden ikke opnår nogen opmærksomhed ved sin adfærd, men i stedet hellere opnår det stik modsatte. For så vil hunden efterhånden komme frem til, at den uønskede adfærd ikke længere betaler sig.
Når du ændrer din tilgang til den uønskede adfærd og begynder at ignorere det i stedet for at reagere, kan det i starten få hunden til at øge indsatsen og gøre endnu mere af den uønskede adfærd for at se, om den da ikke kan få noget opmærksomhed, ligesom den plejer. Her er det vigtigt, du fortsat ignorerer konsekvent og er vedholdende i at fortsætte den konstruktive fremgangsmåde.
Eksempler på konstruktiv håndtering af uønsket adfærd
Når hunden hopper op
Ignorer det fuldstændig og fortsæt din bevægelse ufortrødent, så hunden må flytte sig, for at du ikke støder ind i den. Undlad at vende ryggen til. Bare gå videre og gør det, du skulle uden at reagere på hunden. Vær konsekvent og vedholdende, kig ikke på den og snak ikke til den. Hvis det er en større hund, kan du være nødt til at blokere for den med din arm, så du ikke vælter. Gør det roligt uden at kigge på den eller sige noget.
Hvis hunden hopper op ad gæster, så sørg for, at den er lukket væk i et andet rum, når gæsterne ankommer. Når gæsterne er kommet ind, og hunden er stille og rolig i det andet rum, så instruer gæsterne i at ignorere hunden totalt og luk så hunden ind til jer uden nogen opmærksomhed. Ignorer den indtil den er helt rolig og ikke opsøger opmærksomhed. Så kan gæsterne kalde på den for at hilse, lege nusse mv., hvis de har lyst til det.
Når hunden hopper op i møblerne
Gå roligt hen til den uden at kigge på den eller snakke til den. Vip den roligt ned fra møblet. Hvis den hopper op igen, så vip den roligt ned igen. Gentag konsekvent og med samme ro - uden øjenkontakt eller ord - indtil hunden holder op med at hoppe derop.
Når hunden bider under leg
Hvis hunden bliver for vild under leg og fx bider i hænderne og lignende, så afbryd bare legen øjeblikkeligt og uden et ord, lav noget andet og ignorer hunden, helt indtil den er rolig og ikke længere opsøger din opmærksomhed. Så kan du igen invitere til leg eller anden kontakt, hvis du har lyst. Vær opmærksom på, at problemer med vild leg og bid under leg vil forværres ved, at du leger med din hund på hundens initiativ. Så sørg for, at legen altid sker på dit initiativ. Hvis hunden lægger op til leg, så ignorer det bare, og vent med at invitere til leg, til hunden er rolig og ikke selv beder om det. Så har I et meget bedre udgangspunkt for god og sjov leg uden bid og stress.
Når hunden kræver / gør for opmærksomhed, tigger, insisterer på kontakt/gåtur/leg
Ignorer den totalt. Kig ikke på den, snak ikke til den og fokuser 100% på noget andet end hunden, indtil den helt stopper den uønskede adfærd og fjerner fokus fra dig. Vær rolig, vedholdende og konsekvent. Hvis hunden er meget vedholdende, og du fx får problemer med at bevare roen og ignorere totalt, så benyt en omvendt time-out, så hunden opnår præcis det modsatte af, hvad den havde tænkt sig. Omvendt time-out består i, at du/I forlader rummet og lukker døren, så hunden lades tilbage alene. Hvis hunden er rolig, når du er gået ud, så gå tilbage til rummet igen efter bare 5-10 sekunder. Hvis den gør, kradser på døren eller lignende, så vent, til hunden falder til ro og gå så ind til den igen. Det er vigtigt, at hunden stadig ignoreres totalt, når du går ind til den igen, helt indtil den er rolig og ikke søger din opmærksomhed. Hvis den gentager sin uønskede adfærd, når du går ind til den igen, så gentag straks omvendt time-out.
Når hunden ”låner” noget
Hvis det er noget ufarligt og uden værdi, så ignorer det totalt og fjern det bare, når hunden er gået fra det. På den måde undgår du, at hunden opnår noget ved det, og dermed undgår du også, at det bliver til en vane ”at låne” menneskets ting. Hvis hunden har ”lånt” noget potentielt farligt eller af særlig værdi, kan du gå hen til hunden uden at kigge på den eller snakke til den og bare roligt tage det, den havde lånt og give den et stykke legetøj i stedet uden at gøre noget som helst ud af det. Hvis din hund er dygtig til at komme, når du kalder, kan du også bare kalde på den og give den ros og en godbid for at komme. For at tage godbidden, spytter den ”det lånte” ud, og du fjerner det bare fra dens rækkevidde, mens den spiser sin godbid.
Disse råd virker, hvis din hund endnu ikke har fundet ud af bruge det ”at låne” dine ting til at opnå opmærksomhed. Men hvis din hund allerede har opdaget, at den kan få din opmærksomhed ved ”at låne” noget, så kan du være nødt til dels at sørge for, at absolut intet farligt eller af værdi er inden for hundens rækkevidde i en periode, indtil du har vist hunden, at den ikke længere kan opnå opmærksomhed ved ”at låne”. Hvis den ”låner” en af dine ting for at opnå din opmærksomhed, så lav straks omvendt time-out, så hunden opnår nøjagtig det modsatte af, hvad den regnede med. I stedet for at få opmærksomhed, bliver den altså kortvarigt isoleret fra flokken.
Når hunden bider i haserne/bukseben
Stop op og vend roligt front mod hunden uden at kigge på den eller snakke til den. Hvis den stopper bideriet, så gå blot videre. Vender den tilbage til at bide i haserne, så vend dig igen roligt rundt uden ord eller øjenkontakt. Hvis den fortsætter, efter du har gjort det to gange, så giv straks time-out, enten ved selv at forlade rummet og lukke døren, så hunden lades alene et øjeblik som forklaret ovenfor (det kræver, at der ikke er andre til stede i rummet, så hunden lades helt alene.) Alternativt kan du roligt og uden ord eller øjenkontakt tage hunden i halsbåndet og lede den ind i et andet rum og lukke døren, så hunden lades alene. Følg samme fremgangsmåde for time-out som beskrevet ovenfor. Hvis bideriet i haserne er voldsomt, eller hunden ikke stopper, når du vender dig rundt med front til den, så giv straks time-out i stedet for først at give de to chancer.
Hundeadfærdsproblemer kan løses
Al uønsket adfærd kan stoppes, når du som hundeejer får den nødvendige viden og indsigt i hundens psykologi og sprog. Så hvis du har problemer med din hund, som ovenstående ikke forklarer, eller hvis det bare ikke lykkes dig at komme problemerne til livs, så kontakt mig, få indsigt i årsagen, hjælp til at løse problemerne og opnå et harmonisk og problemfrit samarbejde med din hund.