Vil din hest følge dig, hvis den får friheden til at vælge?

Kommunikerer du med din hest, eller bruger du dit udstyr (line, trense, pisk, godbidder) til at styre den?

Hvis du er i tvivl om svaret på det spørgsmål, så kan du meget nemt teste, hvad svaret er; bare lad godbidder, pisk, grime og alt andet udstyr blive i skabet og se så, om du kan flytte på din hest uden at røre den, få den til at komme hen til dig og følge dig, uanset hvor eller i hvilket tempo du går. Tør du teste det?

Hvis du ved lige præcis, hvordan du kan gøre det, og hvis din hest endda også efterkommer dine anmodninger og samarbejder villigt, selvom den har helt frit valg til at vælge dit selskab fra, så kommunikerer du rent faktisk med din hest på en måde, som den forstår og respekterer.

Du vil så formodentlig også meget let kunne invitere din hest med fx op i en trailer uden brug af nogen som helst godbidder eller udstyr, ligesom du ser mig gøre det i videoen her. Og du vil kunne gøre stort set alt andet med din hest med samme lethed, fordi den af sin egen fri vilje vælger at samarbejde med dig og stole på, at det, du beder den om, er en god idé. Fordi du har gjort dig fortjent til dens tillid.

Hvis du derimod endnu ikke ved, hvordan du kan arbejde på at løse opgaven sammen med din hest helt uden udstyr og kun ved hjælp af dialog, så har du muligheden for at gøre alting nemmere og sjovere mellem jer ved at lære det.

Er envejs-kommunikation og styring det samme som dialog og samarbejde?

Det kan vi nok alle blive enige om, at det ikke er. Og vi kan nok også godt blive enige om, at man ofte kommer længst med dialog og samarbejde. At det skaber tillid, løsner spændinger og blokeringer i relationer, og i sidste ende giver bedre resultater. Men husker du det, når du er sammen med din hest? Husker du at give den et valg og at lytte til den? Og har du sat dig ind i, hvordan du kan kommunikere med den på en måde, som den forstår og respekterer? Din hest taler ikke samme sprog som dig, så hvis du virkelig vil lytte til den og opnå, at den også lytter til dig og efterkommer dine anmodninger, selvom den har frit valg, så må du lære sproget. Jeg hjælper dig gerne med det.

Nogen gange er tvang bare den eneste løsning - eIler er det?

Det præcise svar er nej.

I alt hvad jeg gør med mine heste, uanset om jeg sidder på dem eller står på mine egne ben, så har jeg fokus på at give dem et valg, og jeg tager meget ofte temperaturen på vores relation ved at give dem et helt frit valg som i videoen ovenfor, hvor de har mulighed for helt at vælge mig fra, hvis det er det, de vil. Hvis de vælger mig eller den aktivitet, jeg gerne ville lave med dem helt eller delvist fra, så lytter jeg til dem og tager det til efterretning.

Jeg overvejer, hvorfor de gør det og nedjusterer fx opgavens sværhedsgrad, så det vil kræve mindre af dem at efterkomme min anmodning. Og så arbejder jeg ved hjælp af spejling og mit kropssprog på at give dem lyst til at vælge mig og/eller aktiviteten til. Uanset hvor meget modstand jeg møder, så fratager jeg dem aldrig valget. Jeg kommunikerer med dem og finder i dialogen frem til en løsning. For nogen lyder det som en omvej, men når du oplever det, vil du se, det i virkeligheden er en solbeskinnet genvej.

A horse convinced against its will is of the same opinion still

Jeg tror på, at “a man convinced against his will is of the same opinion still”. Det betyder dybest set, at hvis man bliver overbevist mod sin vilje, så er man ikke oprigtigt overbevist. Og det er naturligvis gældende for alle levende væsener.

Og lige præcis den sandhed forklarer i mine øjne, hvorfor så mange mennesker kommer til skade med heste. For når vi fratager dem valget og presser dem mod deres vilje, til det vi ønsker af dem, så fjerner det ikke modstanden i dem. Modstanden omdannes bare til stress og aktiverer overlevelsesinstinktet, så hesten sandsynligvis før eller siden vil eksplodere eller på anden vis sige voldsomt fra. I mellemtiden vil dens krop og sind præges af den stress, der opbygges, og det kan forårsage alt lige fra skader, manglende muskelopbygning, fordøjelsesproblemer, ondt i ryggen, adfærdsproblemer mv. Alt det undgår vi rigtig meget af ved at lytte til vores heste og skabe et respektfuldt samarbejde. I den positive dialog inspirerer vi hinanden til positiv udvikling - det gælder mennesker såvel som dyr.

“Lader du så bare hesten bestemme det hele?”

Hvorfor får jeg egentlig så ofte det spørgsmål? Hvorfor tænker man mon, at når jeg lytter til hesten og kommunikerer respektfuldt med den, så må det også betyde, at den bestemmer det hele?

Det undrer mig, fordi de fleste af os mennesker sætter pris på i vores job at have en leder, der samarbejder med os, er i øjenhøjde med os, lytter til os og respekterer os. Men hvis vi er så heldige at have sådan en leder, får det os jo ikke til at tro, at vi så må eller kan bestemme det hele og træffe de afgørende beslutninger.

Tværtimod kan der være en vis tryghed i, at lederen er den, der tager ansvaret for de store beslutninger, og vi respekterer og efterkommer dem gerne. Hvis altså vi stoler på vores leder, og beslutningerne er fornuftige og rimelige.

Det er ikke spor anderledes med vores heste. Og vi kan sagtens både være en god ven og en god, lydhør leder for hesten. Det ene udelukker på ingen måde det andet. Tværtimod. Men vi må lære at kommunikere med hesten for at blive det. Vil du lære det?

 
Anne Tine Rasmussen