Er mere aktivering løsningen på hundeadfærdsproblemer og stress?

Har din hund mere energi og udholdenhed end dig? Og er du udmattet af at forsøge at køre den træt og aktivere og stimulere den nok? Så se videoen herunder, eller læs resten af teksten for inspiration til en anden mere holdbar vej til roen

Der har de senere år bredt sig en meget sejlivet fortælling blandt hundeejere, -trænere og -adfærdsbehandlere, der handler om, at hundens livskvalitet og vejen til trivsel består i masser af oplevelser, aktivering og stimuli, så de fleste hundeejere gør sig umage med helt fra hvalpestart at berige hundens hverdag med masser af aktiviteter, gåture, oplevelser, socialisering og træning – helst hver dag.

For det er det - får vi at vide fra næsten alle sider - der er vejen til et godt hundeliv, så hunden ikke keder sig. For den må endelig ikke kede sig. Især ikke hvis den er en af de såkaldt aktive racer, der har ekstra brug for stimuli og aktivitet for både hjerne og krop… hedder det sig. Og det afspejler jo nok, at vi har en tendens til at forvente, at hunden har samme behov som os. For kalenderen fyldt med oplevelser og sociale begivenheder er mange menneskers virkelighed, eller i hvert fald en virkelighed, som mange finder attraktiv. Måske derfor er det også blevet noget, man mener, hunden ønsker og har brug for, for at have et indholdsrigt liv.

Jeg møder mange hundeejere, der er helt udmattede af deres ihærdige indsats for at berige hundens hverdag. De knokler for at gøre det godt - aktivere, stimulere osv. efter alle kunstens regler, men alligevel opstår der problemer med hundens adfærd. Og så får de typisk at vide af dyrlæge eller hundetræner, at hunden er understimuleret og stresset, og at den derfor skal aktiveres mere eller på en anden måde, for den skal brænde energi af og køres mentalt træt for at kunne slappe af og stoppe sin problemadfærd.

Det er så her, mange hundeejere fortvivles, fordi de simpelthen ikke kan overkomme at aktivere hunden mere, end de allerede gør. Nogle af dem kontakter så heldigvis mig for hjælp, og her får de en ganske anden besked og lærer en helt anden løsning. For stress og adfærdsproblemer kommer snarere af overstimulering end af understimulering, og løsningen er ikke mere aktivering.

Når vi nu på så mange måder er tilbøjelige til at tro, at vores behov også er hundens behov, hvordan kan det så være, at der lige præcis i denne situation, hvor hunden udviser så tydelige symptomer på stress og manglende evne til at slappe af enten i enkeltsituationer eller helt generelt, er opstået så sejlivet og udbredt en fortælling om, at løsningen er mere aktivitet, socialisering og stimuli. Det undrer mig, fordi de fleste mennesker da efterhånden har forstået, at kuren mod stress er ro og hvile – altså når vi mennesker får stress. Der er rigtig mange situationer, hvor det virkelig ikke er hensigtsmæssigt, at vi forventer, at hundens behov er de samme som menneskers, men lige netop her, er de altså faktisk de samme. Kuren mod stress er ro og hvile.

Når hunden har svært ved at finde ro, hele tiden holder sig i gang med noget (og måske også holder sine mennesker i gang), og udviser overreaktioner og problemadfærd, så gør den det, fordi den er stresset. Ikke af at lave for lidt men af at påtage sig for store opgaver, være på overarbejde og i mange tilfælde også have en alt for fuld aktivitetskalender. Den er udmattet, men stressen forhindrer den i at slappe af, og derfor bliver den stressende at være sammen med, og den kører i et højt gear og er mere eller mindre på dupperne langt de fleste af døgnets timer, indtil den må give efter for trætheden og falder i søvn, typisk når der er helt ro på flokkens mennesker. Når den vågner, starter det forfra.

Det er en meget kortsigtet løsning at køre den træt. Det giver dig kun nogle timers ro, og det løser ikke problemerne eller fjerner stressen. Og når vi nu ellers så ofte sidestiller hundens behov og reaktioner med vores egne, så lad mig spørge dig: Hvornår du er den bedste udgave af dig selv? Er det, når du er stresset og mentalt træt, eller er det, når du er veludhvilet, tryg og afslappet? Jeg gætter på det sidste. Det gælder i hvert fald for mig. Og det samme gælder altså for vores hunde. Så lige på dette punkt, er hundene faktisk ikke så forskellige fra os. Løsningen på problemerne er at fjerne årsagen til deres stress, så de bliver i stand til at finde ro til at sove og hvile så meget, som de faktisk naturligt har brug for og i deres vågne timer slappe af og nyde livet uden stress, bekymring og problemadfærd.

Hunde er flokdyr og rovdyr, og det er deres natur at sove og hvile langt de fleste af døgnets timer sammen med deres flok. De resterende få timer ville de i naturen bruge på at lege og hygge med andre flokmedlemmer, tjekke og afmærke territorie og jage for at få mad. De er altså skabt til at slappe af langt det meste af tiden, og det er altså ikke hver dag, den enkelte hund skal med på jagten eller ud at tjekke territorie. Nogle dage skal den ingenting, men det får den jo ikke til at opføre sig irriterende overfor de andre flokmedlemmer eller utrætteligt lave ballade i en eksplosion af indebrændt energi. For hvile skaber ikke sådan en adfærd. Det gør stress.

I starten af hvalpenes liv, indtil de bliver næsten voksne, går al deres tid faktisk med søvn, afslapning og leg i tryghed på hjemmebane ved hulen med søskende og velkendte flokmedlemmer. For i hvalpetiden er de endnu ikke betroet nogen vigtige opgaver eller ansvar i flokken. Deres kalender er med andre ord helt tom, mens de lærer at begå sig i flokken på hjemmebane, lærer hvad der forventes af dem, finder deres rolle og modnes både mentalt og fysisk, så de bliver klar til at kunne begå sig på udebane og bidrage positivt i flokkens gøremål.

Forudsætningen for, at hvalpe såvel som voksne hunde i flokken trygt kan hvile og slappe af langt det meste af tiden er ikke, at de udmattes af aktiviteter og nye oplevelser hver dag. Forudsætningen er derimod helt enkelt, at de er trygge og fuldstændig afklarede omkring rolle- og ansvarsfordeling i flokken, så de kender deres egne roller og magter deres opgaver; og vigtigst af alt føler sig sikre på, at flokkens valgte ledere kan sikre flokkens overlevelse. For det er det allervigtigste for enhver hund, og når den tryghed er på plads, kan man nyde livet og dandere den langt det meste af tiden, sådan som man som rovdyr er skabt til. Uden stress, overreaktioner og problemadfærd. Og det ligger så dybt i deres flokinstinkt, at denne tryghed i rollefordelingen er så afgørende, så det gælder i lige så høj grad for vores domesticerede hunde.

Men det er desværre lige præcis den grundlæggende tryghed omkring rolle- og ansvarsfordeling, som langt de fleste hunde, der lever i en menneskeflok, mangler, fordi de færreste mennesker har lært at kommunikere med hunden om det. Fordi det kræver viden om hundesprog at lykkes med det. Det er da ret ærgerligt, når det nu har så enorm betydning for hunden og er helt afgørende for dens adfærd og stress niveau, så derfor arbejder jeg med at lære mennesker netop det; at kommunikere klart og tydeligt med hunden på hundesprog om problemerne og om flokkens rolle- og ansvarsfordeling, så hunden kan finde roen, slappe af og nyde livet med sine mennesker – med meget mere fritid i kalenderen og uden nogensinde at skulle køres træt, hverken fysisk eller mentalt, for at kunne finde ro og undgå ballade og problemer. Det kræver, at vi som mennesker lærer at se verden og kommunikationen med hundens øjne, men det er så meget nemmere, mere givende og langt mere effektivt end at dække over problemerne ved at køre hunden træt.

Jeg vil gerne lære dig at lykkes med kommunikationen i praksis, så din hund kan finde ro og slappe af, også uden være træt, hverken fysisk eller mentalt. Du lærer det bedst ved at gå i gang med mit online kursus Det bedste hundeliv. Der lærer du at bruge hundesproget i praksis til at give hunden den grundlæggende ro og tryghed, der er nødvendig for at kunne slappe af og slippe alle bekymringer, uro og stress, og du lærer konkrete værktøjer til at løse en lang række af de mest udbredte adfærdsproblemer.

 
Anne Tine Rasmussen