Hjælp din hund godt igennem nytåret

Angst for fyrværkeri er meget udbredt hos hunde, og for nogle er dagene omkring nytår næsten ikke til at komme igennem, fordi de bliver mere eller mindre paralyserede af angsten.

Der er intet mærkeligt i, at hunde bliver bange for fyrværkeri, for det er en helt unaturlig ting, som de ikke har nogen forudsætninger for at forstå. Det larmer, og det blænder, og det er uforudsigeligt. Derudover oplever de det typisk på et tidspunkt, hvor mange andre ting i deres flok og hverdag er helt anderledes end normalt. I mange hjem er der julestress i december (stress smitter vores hunde), og menneskene holder måske fri hen over julen og nytåret og følger ikke de normale rutiner. Der er mange gæster og omskiftelighed, og på selve nytårsaften er hundens alt også helt på den anden ende i mange hjem. Menneskene opfører sig ofte væsentlig anderledes end på enhver anden aften, og de er måske endda tilmed både berusede, fjollede og klædt ud.

Som om fyrværkeriet ikke var underligt og udfordrende nok, så er der altså også flere kilder til stress på den tid af året, og det får såmænd bare fyrværkeriet til at føles endnu mere skræmmende. Ofte klarer hunden sig meget godt igennem det første nytår eller to, men herefter begynder angsten at melde sig for en stor andel af hundene. Det behøver dog ikke at være sådan.

Angst kan heldigvis både forebygges og helbredes effektivt, hvis man ser situationen med hundens øjne og benytter sig af hundelogik. Herunder kan du læse lidt om grobunden for angst, og nederst finder du 7 konkrete råd til at hjælpe din hund bedre gennem nytåret.

Hvem passer på flokken?

Det afgørende for, hvordan hunden forholder sig til forskellige ting og situationer, er grundlæggende to faktorer; dens personlighed og den rolle, den mener at have i flokken. Når der opstår angst eller andre adfærdsproblemer, skyldes det primært, at vi mennesker er kommet til at give hunden en rolle, der indebærer et stort ansvar for flokken – simpelthen fordi de fleste mennesker ikke ved, hvordan og i hvilke situationer vores kropssprog og handlinger fortæller hunden, hvilken rolle vi selv har, og ikke mindst også hvilken rolle hunden bør påtage sig. Der opstår mange oversete misforståelser mellem mennesker og hunde på lige netop dette punkt, og det er de misforståelser, der hos nogle hunde skaber grobund for angst.

For at være tryg og stole på vores vurdering af mulige farer, har hunden brug for, at vi tydeligt påtager os ansvaret for flokkens sikkerhed og trivsel hver dag og hele tiden – ikke kun når hunden er allermest bange eller utryg. Og vi er nødt til at benytte os af hundesprog og -logik, for at hunden forstår det og virkelig overbevises om, at vi kan og vil påtage os det fulde ansvar, så hunden trygt kan følge vores eksempel og stole på, at hvis vi ikke er bange, behøver den heller ikke være det. Jeres grundlæggende rollefordeling er ganske enkelt helt afgørende for, om du kan hjælpe din hund ud af angsten eller ej.

Man kan sammenligne det med, hvis der var en stor trussel mod din arbejdsplads, som potentielt kunne føre til fyringer.

Du frygter at miste dit job, og en af praktikanterne kommer og siger til dig, at truslen slet ikke er så alvorlig, at der jo er styr på det, og at du ikke bliver fyret. Hvad ville du tænke her? Måske noget i retning af: ”Det er da meget rart, du er så optimistisk, men hvad ved du egentlig om det?” Og du ville nok ikke føle dig synderligt mere rolig af det. Men lidt senere kommer din chef, som du kender som en god, troværdig leder. Hun siger: ”Truslen er slet ikke så alvorlig som først antaget, og vi har styr på situationen, så der bliver ingen fyringer.” Hvordan ville du have det nu? Jeg gætter på, du ville føle dig lettet og mere rolig.

Vores indbyrdes roller og relation er helt afgørende for, hvordan vi opfatter budskabet, hvor meget vi stoler på det, og hvordan vi reagerer på det. Sådan er det også for vores hunde. Så når du skal overbevise din hund om, at fyrværkeri og nytår med alt, hvad det indebærer, ikke er farligt, er det helt afgørende, at din hund allerede ser dig som en god sikkerhedschef og har tillid til dine vurderinger og beslutninger. Ellers vil den have svært ved at stole på, det virkelig ikke er farligt.

Jeg kan lære dig præcis hvordan du kan forfremmes til en god sikkerhedschef i din hunds øjne, så den vil stole på, at du har styr på at passe på hele flokken, og der derfor ikke er grund til angst. Det vil tage lidt tid at overbevise din hund, men det gør så meget godt for din hund og jeres liv sammen, så det er bare med at komme i gang!

Brug hundelogik og gør din hund tryg

Der er som nævnt et vigtigt forarbejde med at få styr på rollefordelingen i flokken, inden nytåret og angsten melder sig, hvis du for alvor vil hjælpe din hund ud af angsten. Men din adfærd, når fyrværkeriet brager, er naturligvis også afgørende for din hund. Det er grundlæggende meget vigtigt ikke at sætte hunden under pres med meget fokus på den, og at undlade at reagere på og gøre et nummer ud af såvel fyrværkeriet som hundens reaktion på det.

7 gode råd til et bedre nytår for din hund

Herunder får du nogle konkrete råd til, hvordan du ved at tilpasse din adfærd lidt til hundens logik kan hjælpe din hund lidt lettere gennem nytåret, uanset om den allerede er bange for fyrværkeri, eller du bare gerne vil hjælpe den med ikke at blive det. Og det er naturligvis vigtigt at bruge rådene konsekvent også i andre situationer og på andre tidspunkter, hvor hunden reagerer med angst og ængstelighed. Det nytter ikke meget kun at følge rådene nytårsaften.

  1. Lad hunden blive inde, når der er fyrværkeri og træk gerne gardinerne for, så den skærmes fra de mange blændende lysglimt. Uanset om din hund virker upåvirket af fyrværkeriet, så lad være med at tage den med ud og kigge på det eller endnu værre være med til at fyre af. Det er en meget dårlig idé! Den får intet positivt ud af det, men den kan potentielt få en meget skræmmende oplevelse.

  2. Efterlad ikke hunden alene nytårsaften, heller ikke bare lige mens du er ude at se fyrværkeriet kl. 24. Sørg for, hunden har selskab, som den er tryg ved al den tid, der skydes af.

  3. Drop bordbomber og stjernekastere indenfor. Lad hunden bevare noget tryghed og forudsigelighed indendørs.

  4. Giv hunden mulighed for at søge væk fra evt. festligheder i hjemmet og lad den helt være, hvis den netop søger hen for sig selv. Lav gerne et rart, trygt sted til den med nedrullede gardiner og evt. afspilning af beroligende lyde som fx “A new years tail”, som er lavet til formålet og kan findes gratis på Youtube.

  5. Undlad at have fokus på hunden og angsten. Lad den hellere se, at I hygger jer og slapper af, uden at den på nogen måde er centrum for jeres opmærksomhed. Lyder der et brag, eller reagerer hunden ængsteligt, så bevar roen og lad være med at reagere eller kigge på hunden. Den har brug for at mærke din tryghed, og at du er sikker på, at I ikke er i fare. Det viser du bedst ved at slappe af og helt undlade at reagere eller kigge på hunden. (Også selvom dit menneskelige instinkt giver dig lyst til at trøste den. Det vil kun forværre angsten, for i hundens øjne bekræfter det tydeligt, at I virkelig er i fare, og at du regner med, den tager sig af det). Kort sagt betyder fokus for hunden også forventningspres. Hvis du er afslappet og uden fokus på hunden, lader du den “gå under radaren” i den udfordrende situation, og du viser den, at du ikke forventer noget af den, men derimod at du selv har helt styr på situationen.

  6. Hvis hunden søger tæt på dig eller andre, fordi den er bange, så lad den gøre det, men lad være med at tage den på skødet eller på anden vis reagere på det. Lad den bare opholde sig tæt på, hvis den ønsker det, men uden at du henvender dig til den af den grund. I den situation vil din henvendelse og opmærksomhed på den bare bekræfte dens angst og lægge yderligere pres på den.

  7. Hvis hunden gør af fyrværkeriet, så vis den aktivt, at du tager over og handler på det som sikkerhedschef, så den ikke behøver fortsætte med at være utryg og ”slå alarm” over det. Du kan læse her præcis, hvordan du gør det, og det er en stor fordel at bruge det konsekvent altid, hvis hunden gør af mulig fare. Så er der meget større chance for, den vil stole på din vurdering også nytårsaften.

 

Vil du hjælpe din hund helt ud af angsten?

Måske ved du allerede nu, at din hund ikke vil stole nok på din vurdering af fyrværkeriet og nytåret til at kunne slippe angsten, og i så fald har du brug for at lære mere om hundesprog og adfærdsterapi for at komme angsten til livs.

Jeg vil naturligvis gerne hjælpe, og du kan se mere om mulighederne for hjælp til hunde med angst her. Du kan også læse mere om hjælp til hunde med angst her.

 
Anne Tine Rasmussen