Hunden skal da også mærke, at det er jul...

Eller skal den nu det? Julen er hjerternes og børnenes fest – men for hunden er det faktisk en udfordrende tid på året. Læs her om, hvordan du kan gøre det nemmere for både dig og din hund.

Mange af os mennesker elsker juletiden, bl.a. fordi det er en tid, hvor dagene er helt anderledes end normalt, hvor vi har gæster og tid til samvær med familie, som vi måske ellers ser sjældent. Vi har et træ midt i stuen med indbydende pynt, som man hverken må låne eller tygge i, vi fester og danser, børnene er spændte, de voksne er stressede og meget er i det hele taget på den anden ende i mange hjem.
Det er meget, der på én gang ikke er, som det plejer, og det kan alt sammen være meget udfordrende for vores hunde. Og hvis vi også gør et nummer ud af at involvere dem i festlighederne, bliver det faktisk kun en endnu større udfordring for dem.

Juletiden påvirker hundene forskelligt

Nogle hunde tager bare julens udfordringer i stiv pote, så man ikke mærker på deres adfærd, at de er udfordrede, mens det for andre vil være mere, end de kan håndtere, så de tydeligt vil vise med deres adfærd, at stress niveauet er hævet, og de har det svært. Det kan vise sig på vidt forskellige måder, og det afhænger helt af den enkelte hunds personlighed og det miljø, den er i, men nogle af de mest almindelige stress symptomer er fx uro og hyperaktivitet, opmærksomhedskrævende adfærd, hoppen op, gemmer/trækker sig, øget gøen og vagtsomhed, vil ikke spise sin mad, snupper ting og vogter eller ødelægger dem.

Hunde med disse reaktioner har selvfølgelig særligt behov for at blive skærmet fra julens festligheder og hurlumhej i det omfang, det er muligt. Men for alle hunde vil julen være nemmere og mindre stressende at komme igennem, hvis vi ikke gør et nummer ud af at involvere dem eller sætte dem i centrum for festlighederne og selskabets opmærksomhed. Så hvis I ikke er vært for festlighederne og har mulighed for at lade hunden blive hjemme, så gør endelig det, men ellers så læs videre her om, hvordan din hund kan få en nemmere og bedre jul.

Hvert år får mange familier spoleret julefreden af hundens uønskede og uhensigtsmæssige adfærd, og i alt for mange tilfælde kommer det ulykkeligvis også så vidt, at hunden bider. Det er virkelig ærgerligt, for hunden ønsker slet ikke at være umulig eller opføre sig ”forkert”. Den gør sit bedste men mislykkes, fordi den bliver stresset og forvirret.

Din og andres adfærd er afgørende for hundens adfærd - også i julen

Vi kan heldigvis som hundeejere gøre rigtig meget for at hjælpe vores hunde til at bevare roen og vælge den adfærd, vi ønsker af dem. Hvis din hund er stresset og har adfærdsproblemer, kan du ikke nå at løse dem på de få dage før dette års julefestligheder, men du kan godt iværksætte nogle forholdsregler, der kan gøre julen nemmere for din hund og dermed også mindske risikoen for problemer og uønskede situationer.

At minimere din hunds stress i juledagene vil også give den et væsentlig bedre udgangspunkt for at klare nytåret fint, for er den allerede stresset hen over julen, så vil stressen typisk eskalere til nytår, hvor verden jo kun går endnu mere af lave set med hundens øjne. Du kan læse mere om at hjælpe hunden godt igennem nytåret HER

Og så kan du jo med fordel overveje at lære mere om, hvordan du kan sænke din hunds stress niveau effektivt og løse adfærdsproblemer, så næste jul, nytår og tiden indtil da kan blive meget nemmere for både dig og din hund. Det kan du fx ved at tilmelde dig online kurset Det Bedste Hundeliv.

Men først får du lige herunder 4 konkrete råd, der - uanset alder, race, personlighed og adfærd - kan hjælpe din hund nemmere gennem julen, mindske uønsket adfærd og minimere risikoen for alvorlige situationer som bid eller anden aggressiv adfærd.

1.       Gå aldrig hen til hunden

I mange familier er det heldigvis sådan, at hunden har helle i sin kurv, og det er godt, men det er absolut endnu bedre, hvis den har helle alle steder. Det at respektere hundens personlige rum og altid give den et valg ved at invitere den til kontakt i stedet for at pådutte den kontakt har en yderst positiv indflydelse på hundens stress niveau.

Så helt lavpraktisk: Hver eneste gang, du vil din hund noget uanset hvad, så kald på den i stedet for at gå hen til den – også selvom den ikke er lang fra dig. Kommer den, så ros den og gør det, du ville med den (nus den, leg med den, giv den sele på, vask øjnene, tør poterne, giv den et tyggeben, eller hvad end det nu er, du gerne vil med den lige der).

Kommer den ikke, så lad den helt være, ignorer den, gå væk og prøv igen på et andet tidspunkt. Bed dine gæster gøre det samme, hvis de vil hunden noget og hvis der er børn, der er for små til at forstå og/eller huske det, så sørg for, der hele tiden er en voksen i nærheden til at hjælpe dem med at respektere hundens personlige rum.

Denne ene huskeregel kan i sig selv stort set eliminere risikoen for, at nogen bliver bidt, for bid sker næsten altid, når nogen invaderer hundens personlige rum og ikke giver den et valg. Men ud over at mindske risikoen for bid markant, vil det altså også være en kæmpe hjælp til, at hunden kan bevare roen og undlade at stresse, hvis alle overholder denne simple regel i omgangen med hunden.

2.       Ingen negativ opmærksomhed

Hvis din hund har en uønsket adfærd og måske er urolig, så føles det for de fleste naturligt at korrigere den og måske også skælde den ud. Det giver mening for mange menneskehjerner, at det burde hjælpe. Men det giver bare desværre ikke mening for hunden, og måske har du også allerede erfaret, at det ikke lykkes at løse problemerne ad den vej.

Enhver negativ opmærksomhed vil blot hæve hundens stress niveau og dermed forårsage mere uro og mere uønsket adfærd. Ja, i det hele taget vil enhver form for opmærksomhed, som hunden opnår ved uønsket adfærd – uanset om du fx siger roligt nej eller ”ah-ah”, bare kigger på den, inviterer til leg som afledning, giver den en kommando, råber eller skælder den ud – medvirke effektivt til at vedligeholde den uønskede adfærd, den var i gang med, fordi den opnåede din opmærksomhed ved det.

Så det er langt mere effektivt både til at stoppe uønsket adfærd og til at sænke hundens stress niveau, at du bevarer roen og helt undlader at sige noget eller kigge på den, når den gør noget, du ikke bryder dig om. I mange tilfælde kan og bør du blot ignorere det totalt fx hvis den hopper op ad dig, stjæler en papirserviet eller et stykke gavepapir eller nedstirrer dig for opmærksomhed. Men gør den noget, hvor du er nødt til at gøre noget som fx hvis den stjæler din gæsts hue eller sko, så vælg en indgriben, der ikke giver din hund nogen opmærksomhed. Det er altid muligt, uanset hvilken adfærd det drejer sig om. Du kan læse om konkrete løsninger eller se videoen HER

3.       Skån din hund for de situationer, hvor den ellers fejler

Hvis du kan forudse den uønskede adfærd, så vær så vidt muligt på forkant og sørg for at forhindre, at den overhovedet opstår. Det er det mest effektive og nemmeste for alle involverede. Det kan fx være, du ved, din hund vil larme og hoppe op ad gæsterne, når de kommer. Så luk den væk i et andet rum, før du tager imod dem, så hunden ikke er med ved velkomsten. Når den er stille og ikke protesterer, så lad den komme ind til selskabet men bed alle ignorere den, til den er rolig. Det vil mindske stressen og den uønskede adfærd markant.

Hvis den har det meget svært med gæster, kan du også med fordel lade den være helt i fred ved fx at have den i et andet rum bag børnegitter, hvor gæsterne ikke kommer, og hvor de lader den helt være. Det kan også være, du ved, den vil tigge højlydt ved bordet, nappe gæsterne i benene, gø eller andet, når I danser om juletræet, eller den vil snuppe gaverne, når I pakker gaver op. Så sørg for, at hunden simpelthen ikke er med til lige netop de situationer, som du ved, vil volde problemer. Det er bedre for hunden, og det er bedre for både dig og gæsterne.

4.       Giv madro og fjern evt.  forråd

Sørg for at fodre den et fredeligt sted væk fra gæster og festligheder, hvor der er helt ro, mens den spiser. Og når den går fra skålen, så fjern skålen, uanset om hunden har spist op eller ej. Det er nemlig som udgangspunkt stressende for hunden at have mad stående fremme, og det er også et helt unødvendigt potentielt konfliktpunkt mellem hunden og gæsterne.

Hvis den får tyggeben eller lignende, så lad den også spise dem i et andet rum, hvor gæsterne ikke kommer, så den har madro. Og hvis den har gamle tyggeben liggende rundt omkring, så fjern dem gerne inden festlighederne, så den ikke kan finde anledning til at føle, gæsterne invaderer dens forråd. Det er simpelt og nemt, og det medvirker til at reducere stress og risiko for konfliktsituationer.

Som før nævnt kan de 4 råd ikke løse ethvert adfærdsproblem, men de kan bidrage positivt til julefreden med din hund, hvis du vel at mærke vælger at bruge rådene i praksis. Hvis du gerne vil løse evt. adfærdsmæssige udfordringer og have en mere afslappet og glad hund, så vil jeg anbefale dig at læse HER om dine muligheder for professionel hjælp til en effektiv løsning.

Jeg ønsker dig og din(e) hund(e) en rigtig glædelig jul

 
Anne Tine Rasmussen